Juristjobbens bästa tips inför Sommarnotarieveckan

 

Som du kanske redan vet är Juristjobbens främsta målsättning att göra det lättare för dig att hitta jobb och komma i kontakt med arbetsgivare. För att göra det lättare att hitta sommarjobb har vi sedan ett år tillbaka instiftat ett återkommande inslag som har varit väldigt uppskattat av både juriststudenter och arbetsgivare. Givetvis syftar vi på den årliga Sommarnotarieveckan under vilken det publiceras rekordmånga sommarjobb på Juristjobben från landets främsta arbetsgivare.

Inför årets Sommarnotarievecka som går av stapel nästa vecka, den 14 – 20 november, vill vi passa på att underlätta lite extra för dig i jakten på den där åtråvärda sommarnotarietjänsten. Nedan följer våra bästa tips som vi hoppas kan hjälpa dig på vägen, men även få dig att undvika de vanligaste misstagen.

Inför ansökan

 • Besök arbetsmarknadsdagarna. Vid varje universitet hålls det årligen en arbetsmarknadsdag för juriststudenter där du erbjuds möjlighet att träffa arbetsgivarna face to face. Ta tillfället i akt och se till att samla på dig så mycket information som möjligt om arbetsgivarna och sommarnotarietjänsterna!

 

 • Delta på studentevent. Om du vill jobba hos en viss arbetsgivare är det självfallet bra att lära känna dem innan du skickar in din ansökan. Dessutom ger du HR-personalen möjlighet till att lära känna dig under avslappnade former vilket ger dig ett försprång!

Ansökan

 • Sök tidigt. Vi vet, det låter som en klyscha men faktum är att en tidig ansökan inte bara visar på ett stort intresse för tjänsten, de flesta sommarnotarietjänsterna tillsätts dessvärre innan sista ansökningsdag har passerat. Så vänta inte, se till att ha dina ansökningar redo och skicka in dem så fort jobbannonserna läggs upp på Juristjobben. Det är först till kvarn som gäller!

 

 • Sök inte bara en tjänst. Se till att söka alla sommarjobb du är intresserad av. Tänk på att ett sommarjobb utanför området du tror du är intresserad av kanske är intressantare och roligare än du först trodde.

 

 • Anpassa din ansökan. Vi vet att det kan vara svårt, men skicka inte en allmän ansökan där du bara har bytt ut namnet på arbetsgivaren. Vad är det som utmärker arbetsgivaren och varför vill du jobba hos just dem? En anpassad ansökan visar på stort intresse och att du faktiskt vill jobba hos arbetsgivaren som erbjuder sommarjobbet!

Intervjun

 • Det är oerhört få som blir kallade på intervju till en sommarnotarietjänst. Blir du kallad ska du med rätta känna dig utvald, men ta inte ut segern i förskott! Om det är få som får gå på intervju så är det än färre som får ett jobberbjudande i slutändan. Skulle du inte bli kallad till intervju behöver du inte vara orolig, det är betydligt svårare att få en sommarnotarietjänst än en heltidstjänst!

 

 • Var förberedd. Läs på om arbetsgivaren före intervjun. Du behöver inte studera arbetsgivaren på detaljnivå utan det räcker med att ha en översikt. Glöm inte att även tänka igenom hur du själv är som person. Vilken plats tar du vanligtvis bland dina studiekamrater, hur hanterar du stress och vad motiverar dig att göra ditt bästa? Se till att svara ärligt och var dig själv så kommer det gå bra!

 

 • Lär känna arbetsgivaren ännu bättre under intervjun. Det är helt naturligt och oerhört vanligt att vara nervös under en intervju. Försök att släppa pressen och istället se intervjun som en möjlighet att lära känna arbetsgivaren bättre. Ställ frågor för att se om arbetsgivaren passar just dig. Det är lätt att glömma men arbetsgivaren är oftast lika mån om att göra ett gott intryck och sälja in sig under intervjun som du.

 

 • Se intervjun som ett utmärkt tillfälle för intervjuträning. Ta inte ett missat jobberbjudande som ett misslyckande. Dra istället lärdom av vad som gick bra och mindre bra på intervjun så kommer det garanterat gå bättre nästa gång. Kom ihåg att det alltid kommer fler chanser!

 

 • Antalet sommarnotarietjänster är begränsade och söktrycket är enormt. Skulle det vara så att du inte får jobbet betyder det inte att arbetsgivaren inte vill ha dig på arbetsplatsen. Det blir allt vanligare att HR-personalen fortsätter hålla kontakten i syfte att erbjuda andra tjänster längre fram. Vi känner till flera fall där arbetsgivare inte har kunnat erbjuda en sommarnotarietjänst men senare har kommit att erbjuda den sökande jobb som biträdande jurist.

Anställningen

 • Först och främst ett stort grattis! Du är en av de få lyckligt utvalda som under några veckor kommer få möjlighet att testa på hur det faktiskt är att jobba som jurist. Se till att ha ett öppet sinne och testa på så många arbetsuppgifter och rättsområden som möjligt. Det är snarare regel än undantag att man inser att ett område är mer intressant än vad man först trodde.

 

 • Gör ditt bästa. Det må låta självklart men allt för många slappar till sig när de väl har fått sin sommarnotarietjänst. Kom ihåg att anställningen bara är tillfällig och att ett gott intryck varar. Det här är den bästa möjligheten du kommer få att visa för arbetsgivaren vad du faktiskt går för. Fråga alltid din fadder och andra kollegor om det finns något mer du kan hjälpa till med innan du går hem för dagen, det kommer garanterat att uppskattas!

 

 • Försök lära dig så mycket som möjligt. Även om exempelvis en DD-rapport eller rättsutredning vid första anblick kan verka oerhört tråkig kommer du ha ett enormt försprång när du väl kommer ut i arbetslivet på riktigt. Se till att ta tillvara på möjligheten att lära dig mer mellan uppsjön av sociala aktiviteter och bjudluncher.

Vi hoppas att du ska ha så stor nytta som möjligt av tipsen ovan. Skulle du ha några frågor kring Sommarnotarieveckan eller något annat jobbrelaterat är du varmt välkommen att besöka oss i vår monter på Juristdagarna!

Ett stort lycka till med jobbsökandet (och glöm inte att besöka www.juristjobben.se den 14-20 november för att öka din chans att få sommarjobbet som alla andra drömmer om)!

Om Oss

JURISTJOBBEN lanserades 2013 av några studenter som tyckte att det var alldeles för tidsödande och krångligt att hitta jobb. Sedan dess har vi blivit Sveriges största karriärsida för jurister och juriststudenter, på nätet, Facebook och Instagram.

JURISTJOBBEN stödjer Adastra, Centrum för rättvisa, ELSA, Gatujuristerna, Institutet för Juridik och Internet, Juridisk Publikation, Juristresursen och Juriststudenterna.

Kontakta Oss

Du kommer lättast i kontakt med oss genom att maila info@juristjobben.se


Annonsera hos oss

Intresserad av att annonsera hos oss? Klicka här för att läsa mer.

Har du redan ett konto? Klicka här för att lägga upp en annons

Gilla Oss

Gör som över 7 000 andra, gilla JURISTJOBBEN på Facebook för att ta del av aktuella jobbannonser, nyheter och tips som du inte hittar någon annanstans.

Följ oss

Du vet väl att du även kan följa oss på Instagram? Instagram