Gatujuristerna söker nya rådgivare från termin tre och uppåt till vårterminen 2023 93 visningar0 ansökningar

Inför vårterminen 2023 söker vi nya rådgivare till Gatujuristernas rådgivningsgrupper samt processgruppen. Vill du hjälpa samhällets utsatta samtidigt som du får chansen att öva upp dina juridiska kunskaper i praktiken? Då är Gatujuristerna någonting för dig!

Rådgivning

Gatujuristerna erbjuder kostnadsfri juridisk rådgivning till socialt utsatta i Stockholmsområdet. För närvarande tillhandahåller Gatujuristerna veckovis rådgivning på tio anläggningar. Rådgivningen sker i grupp om 3-5 juriststudenter inklusive en gruppledare. Vi får ärenden av varierande omfattning och karaktär. Ofta rör det sig om hyresrätt, familjerätt, socialrätt och arbetsrätt. Vi besvarar frågor, förklarar beslut och kontaktar myndigheter och hyresvärdar. Vi kan också hjälpa till med att skriva överklaganden.

Rådgivningen sker på svenska eller engelska, beroende på klientens önskemål och rådgivarnas övriga språkkunskaper. Vi noterar alltid vilka språk rådgivare kan, så att vi kan kontakta varandra om vi behöver språklig backup.

Som rådgivare arbetar du ideellt, vid ett tillfälle i månaden på 2-3 timmar. Det finns även goda möjligheter att engagera sig utöver detta. Nya rådgivare får gå en introduktionsutbildning.

Din profil

Vi söker dig som studerar termin 3-9 på juristprogrammet. Du har ett engagemang för att hjälpa människor samtidigt som du vill öva upp dina praktiska juridiska kunskaper.

Då vår verksamhet bygger på gemensamt ansvar är pliktkänsla en egenskap vi förutsätter hos den som söker till oss. Vi utgår ifrån att du kommer ta uppdraget seriöst och vara närvarande under hela terminen. Kontinuitet är också något vi värdesätter. Det är därför meriterande om du har möjlighet att stanna flera terminer.

Sista ansökningsdag är den 25 januari 2023. Vi genomför inga intervjuer. Därför är det viktig att din ansökan är genomarbetad, koncentrerad och informativ.

Vi ser fram emot din ansökan!

https://www.gatujuristerna.com/ansokan/

 

Processgruppen

Inför vårterminen 2023 söker vi nya rådgivare till Gatujuristernas processgruppen. Som del av Gatujuristernas processgrupp lär du dig navigera rättssystemet i praktiken, samtidigt som du får följa klienter och ärenden över längre tid.

Arbetet med processgruppen är utmanande och roligt – och gör stor nytta för våra klienter, personer som lever i socioekonomiskt utsatthet. Vi arbetar ideellt i 3 timmar varannan vecka på plats på Equal Sthlm. Däremellan skriver vi vidare på överklaganden. Varje termin representerar vi klienter vid muntliga förhandlingar i förvaltningsrätten. Vi arbetar i grupp och hjälper varandra framåt. Gatujuristerna anordnar också kompetenshöjande miniutbildningar för processgruppen.

På Equal/Qvinnoqraft har vi många klienter som lever med våld, missbruk och psykisk ohälsa, och ärenden rör ofta socialtjänstlagen. Vi har även ett samarbete med RSMH, där vi har klienter med funktionsnedsättningar och ärenden som rör goda män, förvaltare eller socialförsäkring. Ett ytterligare samarbete är med FUB, där ärendena huvudsakligen rör LSS-insatser.

Din profil

Processgruppens medlemmar bör i allmänhet ha läst åtminstone grundkursen i processrätt och helst förvaltningsrätt, men vi rekryterar utifrån en helhetsbedömning av alla sökandens egenskaper och erfarenheter. Du behöver ha en känsla av personligt ansvar för att försöka förbättra klientens situation. Vi utgår ifrån att du som ansöker tänker ta uppdraget seriöst och vara närvarande under hela terminen, och att du kommer att upprätthålla goda kommunikationer med både gruppledare, klienter, anläggningar och myndigheter.

Särskilt meriterande/prioriterat:

  • Initiativförmåga och samarbetsförmåga!
  • Tidigare arbete med Gatujuristerna.
  • Andra erfarenheter av arbete med målgruppen.
  • Andra erfarenheter av juridiskt arbete, framför allt processande, alternativt
    arbete på myndighet.
  • Att ha läst processrätt, förvaltningsrätt- och förvaltningsprocessrätt – eller att man gör det under terminens gång.

Sista ansökningsdag är den 25 januari 2023. Vi genomför inga intervjuer. Därför är det viktig att din ansökan är genomarbetad, koncentrerad och informativ.

Vi ser fram emot din ansökan!

https://www.gatujuristerna.com/ansokan/

  • Annonsen har tyvärr löpt ut.
Dela annonsen

Gatujuristerna är en oberoende ideell förening av studenter från juristprogrammen vid Stockholms Universitet och Uppsala Universitet. Sedan 2005 erbjuder vi gratis juridisk rådgivning till hemlösa och socialt utsatta i Stockholmsområdet.

Rådgivningen äger rum på dagverksamheter för socialt utsatta i samarbete med Convictus, Stadsmissionen, Frälsningsarmén, och Medborgarkontoret. Vi har sedan våren 2021 även en processgrupp som är aktiv på Equal Sthlm och Riksförbundet för social och mental hälsa.

Lär känna oss

Om Oss

JURISTJOBBEN lanserades 2013 av några studenter som tyckte att det var alldeles för tidsödande och krångligt att hitta jobb. Sedan dess har vi blivit Sveriges största karriärsida för jurister och juriststudenter, på nätet, Facebook och Instagram.

JURISTJOBBEN stödjer Adastra, Centrum för rättvisa, ELSA, Gatujuristerna, Institutet för Juridik och Internet, Juridisk Publikation, Juristresursen och Juriststudenterna.

Kontakta Oss

Du kommer lättast i kontakt med oss genom att maila info@juristjobben.se


Annonsera hos oss

Intresserad av att annonsera hos oss? Klicka här för att läsa mer.

Har du redan ett konto? Klicka här för att lägga upp en annons

Gilla Oss

Gör som över 7 000 andra, gilla JURISTJOBBEN på Facebook för att ta del av aktuella jobbannonser, nyheter och tips som du inte hittar någon annanstans.

Följ oss

Du vet väl att du även kan följa oss på Instagram? Instagram